Hálózati mappák gyors elérése Snow Leopard alatt

A következő bejegyzés eredetileg a Plastik.hu weblapon jelent meg.

Röviden fogalmazok: bugos.

Ha Finderben kitallózunk egy hálózati mappát, abból csinálunk a desktopra egy rövid-hivatkozást, 5 esetből 3-szor a Finder lefagyását eredményezi. Két megoldás marad: az első, hogy szépen kitallózzuk továbbra is a hálózati meghajtót (nekem ez sajnos pontosan három kattintással több, mint egyébként), a másik, hogy AppleScriptből írunk egy olyan programot, ami automatikusan felmountolja a megosztást, aztán oda is navigál. Ez utóbbit mutatjuk be.

AppleScript Editorban az alábbi programot fogjuk elkészíteni:

A forráskód a poszt végén letölthető formában is elérhető

Az afp://mini@angelday’s mini._afpovertcp._tcp.local/mini rész mindenkinél más és más, illetve a list view és toolbar beállítása opcionális, én így szeretem azt a mappát nézni. Meg kell szerkesztenünk a pontos AFP hivatkozást. (Szerintem szambán is ugyanígy összehozható.) Nyissuk meg a Keychain Accesst, majd rendezzük “Kind” szerint a listát, és ott figyeljük meg a “Network password” típust. Mivel korábban már nyilván sikeresen csatlakoztatni tudtuk a hálózati meghajtót, benne lesz a listában a keresett gép. Nálam így néz ki:

afp://angelday’s mini._afpovertcp._tcp.local

Felette pedig oda van írva a fejlécbe, hogy “Account: mini”. Ebből kell megszerkesztenünk a használni kívánt stringet. Nálam ez kiegészült a felső, citromsárgával jelölt azonosítókkal. A szerkesztett sort kell tehát kicserélni a fenti programban. Másoljuk be az AppleScript Editorba a kész programot (vagy eleve oda szerkesszük be), teszteljük le a futtatás paranccsal, ha működik, egy Finder ablakot kell kapnunk a hálózati meghajtóval. Aki még mappára is akar “mountolni”, az írja be szépen a teljes elérési útvonalat (nálam /mini/Desktop például). Ha elégedettek vagyunk, mentsük el az AppleScript futtatható alkalmazást, amit a Save dialógus ablakból kell kiválasztani:

Az így elkészült programot kedvező ikonnal is felszerelhetjük, aztán akárhonnan használhatjuk. Én a Desktopon helyeztem el.

Egy hozzászólás
  1. Gazdag Feenc

    Hogyan lehet eltávolítani iMcról win-7 op.rendszert?

    üdv.

    Hozzászóló: 2013. január 22. kedd @ 15:54 | Állandó link
Szólj hozzá

Az emailed titok marad. A *-gal jelölt adatok megadása kötelező!

*
*