Adonit Jot Stylus – profi toll iPad-ekhez

Erre a tollra már nagyon régóta fáj a fogam, mondhatjuk hogy hónapokkal ezelőtt kezdtem el figyelni, megjelenik-e itthon … az Adonit Jot stylus-ról van szó, melynek jelenleg 4 típusa kapható: Jot Classic, Jot Pro, Jot Flip, Jot Mini és Jot Touch

Adonit jot stylus család (Classic, Mini, Pro, Flip és Touch)

Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy miért van erre szükség, miben tud többet mint bármelyik más toll?

Nagyon hosszan nem mennék bele de annyit azért leírok, hogy a tablet-t anno részben azért is vettem, hogy rajzolgassak rajta illetve hogy különböző anyagokhoz, dokumentumokhoz kiegészítő grafikákat, ábrákat tudjak könnyedén készíteni.

Ehhez persze ott a hagyományos beviteli eszköz, az ujj … nem tagadom, kényelmes hogy mindig kéznél van, de ezen túl finom munkára – szerintem – egyáltalán nem alkalmas.

Ezért tavaly megvettem az akkoriban legjobbnak mondott Just Mobile Alupen egy fekete változatát, elég borsos áron … ma már azt mondom hogy annyit nem ért meg, mert bár az egyik legjobb toll még ma is amit csak próbáltam, de ennek is olyan bumszli hegye van, hogy nehéz vele pontosan dolgozni.

A későbbiekben kipróbáltam még egy Kínából rendelt olcsó, noname stylus-t is, árához képest nem rossz de Just Mobile Alupen sokkal könnyebben siklik az üvegen és fogásra, súlyra is jobb valahogy.

Adonit Jot Stylus

Adonit jot pro stylus vs Just Mobile Alupen vs Noname stylus

Ezek után jött a Jot Stylus … srácok, komolyan mondom, ég és föld a különbség a között, hogy ezzel kell írni valamit a táblára vagy ujjal, más stylus-val … SOKKAL jobb, mert az átlátszó műanyag korong nem takarja ki azt a vonalat, amit éppen rajzolok. Mint a hagyományos toll/papír kombó esetében is, itt is látom mit csinálok.
Ez hiányzott nekem a korábbiakban!

Elmentem az egyetlen boltba ahol tudtommal meg lehet vásárolni azonnal: Stylebolt
A bolt Budapesten, a Corvin köztől kb 2 perc sétára van, szóval jól megközelíthető.

Adonit jot pro stylus - a hegyek összehasonlítása

A toll lényege abban rejlik, hogy egy pici hegyes gömb van a végén, az csatlakozik a hegyre pattintható műanyag korongra mely közepén egy másik fém korong van. A technológia része bevallom nem érdekel, nem néztem utána milyen anyagból van a műanyag, felhasználóként csak az foglalkoztat, hogy működjön. És ez működik. :)

Így néz ki a hegy 2 irányból, sorry a kicsit homályos képért:

Adonit jot pro stylus - a hegy

Adonit Jot Pro - gömb a hegy végén

A toll minősége

Az egész ház és a kupak is fém, csak a végén az ujjaknál van gumi borítás, hogy ne csússzon meg írás közben a kéz. Nagyon kellemes tapintása van, a tartósságáról egyelőre még nem tudok nyilatkozni.

Adonit jot pro stylus

A toll hegye jól védhető, mert van hozzá egy kupak ami a menetnek hála le/fel csavarozható nem csak hátul, hanem elől is.

Adonit jot pro stylus kupak lecsavarozható

Összeségében véve elmondható, hogy kellemes, jó súlyú, jó fogású tollat fogsz birtokolni, ha e mellett döntesz.

Programok, melyekhez használható ez a toll

A honlapjukon van egy gyűjtés, hogy milyen programokkal lehet együtt használni. A felsoroltakon kívül nekem mindenhol ment rendesen, bármit próbáltam:

 • Procreate
 • Grafio
 • Penultimate
 • Adobe Ideas
 • Bamboo Paper
 • Livesketch HD
 • Paper

Mutatók egy példát, hogy mennyire lehet vele finom mozdulatok tenni:

Jot Pro - íráspróba

Videós bemutató a stylus-ról

Szóval ha tetszik a cucc, ha úgy gondolod hogy jó lesz pl. karácsonyi ajándéknak, akkor még most vegyél szerintem, mert ha elfogy és nem rendelnek többet, szívás lesz …

Náluk tudod megvenni azonnal: Stylebolt.hu – Adonit Jot Flip Stylus – Precíziós érintő ceruza

… ja és az árak

A lapon pont a Flip változatot fogod látni a kattintás után, de az a legdrágább. Ne ijedj meg, a többi olcsóbb, én pl. a PRO-t vettem meg 7e körüli összegért, a Mini még ennél is barátibb áru. Hívd fel őket ha pontos árakat szeretnél tudni, készségesen segítettek nekem is minden kérdésben.

A gyártó honlapja itt érhető el: Adonit.net – Jot Family

11 hozzászólás
 1. Kocsis Béla

  Üdvözlet!

  Érdekelne, hogy a stylus használatához érdemes-e fóliával védeni a kijelzőt.

  Hozzászóló: 2013. január 10. csütörtök @ 11:01 | Állandó link
 2. Én nem védem és eddig nem okozott gondot egyetlen stylus sem. Ha belegondolsz, elég csúnya is lenne, ha egy stylus meg tudná karcolni a felületet.

  Hozzászóló: 2013. január 10. csütörtök @ 11:25 | Állandó link
 3. Kocsis Béla

  Olvastam pár tesztet és sehol nem említik, hogy ugyan kemény műanyag a korong a stylus hegyén, de nem kell félni nem karcolja a kijelzőt… De valóban érdekes lenne, ha egy stylus a kijelzőre archiválna minden mozdulatot. Köszi a gyors választ!

  Hozzászóló: 2013. január 10. csütörtök @ 11:41 | Állandó link
 4. Eltelt a toll megvétele óta kb 10 hónap és azóta nagyon sokszor használtam a stylust, továbbra is azt mondom hogy az egyik – ha nem a legjobb – választás, amikor pontos munkát szeretnél végezni a tableten.

  A tablet felületét nem karcolja meg gyakori használat mellett sem, ezt most már bátran ki merem jelenteni. :)

  Hozzászóló: 2013. augusztus 16. péntek @ 10:07 | Állandó link
 5. Troszti

  Szia! Köszi a tesztet :)

  Annyi kérdésem lenne, hogy jegyzeteléshez milyen használni a stylust? Konkrétan az érdekelne, hogy mennyire “kopog” a kijelzőn? Mégse egy gumi, puha nib, mint ami mondjuk az Alupennél van (jelenleg énis ezt használom).

  Hozzászóló: 2014. február 26. szerda @ 18:05 | Állandó link
 6. Szerintem jobb használni hozzá mint a bumfordi végű tollakat, és bár minimálisan van kopogás ha nagyon kapkodva írok, nem zavaró vagy hangos. A kopogás függ még az írásod stílusától is, hiszen nem mindegy hogy hányszor és milyen magasra emeled fel a tollat 1-1 szó leírása közben.

  Hozzászóló: 2014. február 27. csütörtök @ 09:04 | Állandó link
 7. Troszti

  Nem próbáltad a classic változatot véletlenül? Kicsit sokallom azt a 8000-et amibe a pro kerül, de azért kecsegtető az a gumi borítás :)
  Kérdés, hogy ez megéri-e a majdnem kétszeres felárat…

  Hozzászóló: 2014. március 12. szerda @ 18:20 | Állandó link
 8. A feje ugyanaz ezeknek, a másik végén lévő kialakításban térnek csak el. Ahogy most látom, ezek az árak vannak:

  Adonit Jot Pro precíziós érintőceruza – 7980 Ft
  Adonit Jot Flip precíziós érintőceruza – 9980 Ft
  Adonit Jot mini érintőceruza – 4980 Ft
  Adonit Jot Classic precíziós érintőceruza – 4480 Ft

  A Classic és a Pro között most 3500 Ft különbség van. Szerintem maga a borítás nem ér meg ennyit, főleg ha ritkán használod. Viszont ha sokat használnád a tollat, akkor úgy is lehet nézni hogy megér-e plusz 3500-t az, hogy heteken-hónapokon keresztül jobb fogása van annak az eszköznek, amivel dolgozol. Így nézve szerintem nem kérdéses, hogy igen.

  Hozzászóló: 2014. március 13. csütörtök @ 08:00 | Állandó link
 9. Gábor

  Tetszett a cikk, és én is gondolkozok rajta, hogy veszek egy ilyet. Én HAND stylust vettem, ráadásul nem túl olcsón, viszont 1-2 hónap után már annyira elkopott a gumis vége, hogy szinte nem is tudom húzni a kijelzőn. Azt szeretném kérdezni, hogy ennek milyen a vége? Kellett cserélni? Ha igen mennyibe kerül a csere? Ha nem, akkor mióta használod?
  Nagyon hálás lennék, ha ezeket le tudnád írni nekem. :) Köszönöm!

  Hozzászóló: 2014. május 11. vasárnap @ 20:15 | Állandó link
 10. Sz detti

  Most vettem egy adonit jot Touch tollat, es nem hajlandó csatlakozni a Bluetooth hoz. Előzőleg feltöltöttem, es zölden villog, amíg kapcsolatot keres, de most vagyok túl a 100.elutasitason, folyton piros lesz a jelzőfény 20 másodperc után. Nincs más Bluetooth eszközöm,, ami zavarhatná. Így pedig nem túl profi cucc ennyiért. Valakinek van valami ötlete? Az adonit supporton azt írták, próbálkozzak vele tovább, vagy vegyek másikat. ?????

  Hozzászóló: 2014. július 26. szombat @ 14:14 | Állandó link
 11. Szia !
  Ma néztem, hogy lehet kapni egy Jot Touch Pixelpoint változatot, ami újabb lehet, az általad tesztelt utáni. Biztos finomítottak rajta. A párom világbajnok formatervező, és szeretnék neki egy olyan eszközt szerezni, ami tényleg méltó a profi munkájához, de papíron rajzol egyébként.
  Az lenne a kérdés, hogy melyik lehet a legjobb rajzolgatáshoz, skicceléshez ? Aprólékos, vékony vonalak húzásáshoz ?
  Ahogyan a cég oldalán nézem, van Adonit Ink&Slide nevű, ami még drágább, de ahogyan néztem egy pár videót róla, nem tűnik úgy, hogy pont a fentebb felsorolt témákhoz lenne még jobb. Nem jövök rá, hogy miben más.
  Úgy általában az általam felsorolt feladatokhoz az új Jot Touch Pixelpoint mennyire tűnik jónak ? Van jobb esetleg ?
  Köszi ! Dani

  Hozzászóló: 2014. december 1. hétfő @ 16:33 | Állandó link
Szólj hozzá

Az emailed titok marad. A *-gal jelölt adatok megadása kötelező!

*
*