Terminal – ping

Terminal-ban az alábbi módon lehet megpingelni egy IP-t vagy webes URL-t:

Szöveg kijelölése linkben

Ha egy linkben lévő szöveget szeretnél kijelölni majd vágólapra tenni, akkor ugye nem tudod csak azt az adott részletet kijelölni, mert az egész linket fogod “húzni”.

Google Chrome és Firefox teljes képernyőre nyitása

Tudtad, hogy ha a Google Chrome-t megnyitod és az alábbi billentyűkombinációt használod, fullscreen-re nyitja a böngészőt?

Finder billentyűparancsok

A Mac OS X keyboard shortcuts oldalon találtam egy nagyon hasznos, jól összeszedett táblázatot a billenytűparancsokról, ebből kiemelnék egy részt most ami kimondottan a Finder-ben használta. Számomra ez azért fontos, mert ugye a TotalCommander-t kénytelen vagyok hiányolni és minden infót igyekszek összegyűjteni, hogy tudom minnél hatékonyabban tudjam kezelni a fájlokat a rendszerben.

Mac keyboard billentyűparancsok

A mac Central oldalon remekül összeszedték a szerkesztők egy listába, hogy mely billentyűkombinációkkal mit lehet elérni az oprendszer alatt.

Screenshot készítés billentyűparancsokkal

Win alatt megszoktam, hogy screenshot-ra van egy gomb ami minimális default funkciókkal bír (full screen és ablak), OS X alatt kicsit több lehetőségem van. :) Míg ott külön freeware szoftvert használtam erre (igaz az még ezen kívül mást is tudott), most az alábbi billentyűparancsokkal meg tudom oldani a feladatot: