muCommander és Forklift – fájlkezelő programok 1.

Kicsit nevetséges módon talán az egyik legfontosabb program a Win alatt nekem a TotalCommander volt, melyekkel a fájlokat lehetett kezelni (meg persze sok egyéb dologra is, de most lényeg a fájlkezelés). Azzal gondolom nem árulok el nagy titkot (még a kezdőknek sem), hogy ez mac alatt sajnos nem elérhető. :(

Ebből következik, hogy az elsők között kezdtem el egy olyan programot keresni, mely méltó utódjává tudna válni a TotalCommander-nek.

Nézzük a versenyzőket …

muCommander

Talán ez az a Mac-es szoftver, mely leginkább megközelíti a TotalCommander-t kinézetre és tudásra is … valahogy mégsem az igazi. Igazából apróbb bajaim voltak vele, nem volt túl stabil, az FTP-s le-/feltöltések is elég lassúak voltak. Nem rossz program, de elég lehangolóak ezek a gondok, nem szeretnék egy megbízhatatlan szoftverrel dolgozni.

muCommander - Mac-es TotalCommander klón

muCommander - Mac-es TotalCommander klón

Valószínűleg a későbbiekben visszateszem, hacsak nem találok valami sokkal jobb megoldást, mert egyébként időszakosan 1-1 feladatra remek választás lehet.

muCommander honlapja: muCommander: a cross-platform file manager

Forklift

Ez egy érdekes darab, egyik ismerősöm FTP-re ajánlotta, egy másik meg fájlkezelésre. Kipróbáltam a demo verzión keresztül és nem igazán tetszett pár nap használat után sem, pedig bennem volt hogy “magyar”, hogy “ajánlották” és hogy “én vagyok a béna, más mac-esnek bevált”. Mégsem az igazi.

A stabilitásával nem volt gond, viszont FTP képességek terén számomra nagyon kevés, ennél jóval többre vágyok (van is jobb program FTP-re, az nem gond).
Gondoltam akkor majd a fájlkezelés terén … itt sem varázsolt el. Több helyen a TC felváltójaként emlegetik, mivel ez is tud 2 ablakos kezelést, de emberek …. ennyit 2 Finder ablak egymás mellé rendezésével is el tudok érni, ehhez nem kell egy Forklift!

ForkLift - OS X fájlkezelő TotalCommander helyett

ForkLift - OS X fájlkezelő TotalCommander helyett

Ami viszont pozitívum, hogy tud csoportos fájl átnevezést, illetve hogy van egy plusz funkció benne, mellyel programokat lehet uninstallálni úgy, hogy az a defult uninstallnál alaposabb munkát végez. (Erre persze van más – ingyenes – megoldás is, amiről az Uninstall | Mac OSX tippek és trükkök címen többet is olvashattok.

Jelenleg itt tartok a tesztelésben, sajnos nem megy egyik pillanatról a másikra, mert mindegyik programot több napig használom és egyszerre mindig csak egyet, hogy rákényszerítsem magam a használatára.

Forlift honlapja: ForkLift – the most advanced file manager and FTP & SFTP client for mac » ForkLift

A következő 2 program a Path Finder 5 by Cocoatech illetve a TotalFinder brings tabs to your native Finder and more! lesz, remélem ezek közül valamelyik beválik és megmarad a gépen, mert a jelenlegi Finder használat – bár egyre jobban megszokom a fapados fájlkezelést – nem az igazi.

18 hozzászólás
 1. B@ldrick

  Próbáld ki a Disk Ordert is hátha bejön, TC után szerintem egész jó fájltologatásra, ftp-re.
  (tutorialról ismerlek. hasznos oldal kezdőknek, +fav :)

  Hozzászóló: 2010. február 13. szombat @ 16:30 | Állandó link
 2. Köszi szépen a tippet, ezt a programot még soha nem láttam de a képek alapján vmi ilyesmit keresek, úgyhogy mindenképp kipróbálom. :)

  Hozzászóló: 2010. február 13. szombat @ 18:33 | Állandó link
 3. Zazi

  Nekem a muCommander eddig bejött. Igaz, nem csinálok vele nagy dolgokat, csak file mozgatásra használom, de a költözés alatt szépen muzsikált.
  FTP elérésre pedig a FilleZilla ide való verziója használatos, azért is, mert Win alatt is ezt használtam és a beállítások költöztetése csak egy copy/paste volt.

  Hozzászóló: 2010. április 5. hétfő @ 14:20 | Állandó link
 4. A muCommander-t azota próbálgattam hálózaton is és azt kell mondjam, hogy lassabban másol mintha ugyanazt Finder-ből csinálnám. FTP-re szintén gyorsabbnak találtam pl. a Filezilla-t, úgyhogy végeredményben csak akkor használom, ha nagyon szükséges.

  A Filezilla-nak egy nagy baja van esetemben: amikor ezzel nyitom meg egy FTP tartalmát és ott egy fájlt (pl. CSS, HTML stb..) megnyitok szerkesztésre, a mentéskor nem tölti fel automatikusan a módosításokat, hanem mindig nyomni kell az upload-t. Nekem ez elég nagy hátrány, úgyhogy FTP-re munka közben a CyberDuck-t használom, ahol nincs ilyen gond.

  Hozzászóló: 2010. április 5. hétfő @ 15:07 | Állandó link
 5. donrebay

  Sziasztok, tud vki nekem segíteni abban, hogy a muCommanderrel miként lehet .rar file-t összefűzni, ahogyan TC-rel lehetett? Előre is köszönöm

  Hozzászóló: 2010. október 15. péntek @ 15:48 | Állandó link
 6. Az biztos, hogy simán jobb egérgombot nyomok a .rar-ra és open natively-t választok (remélem jól írtam le, nincs előttem a gép), de ehhez kell egy program, ami kezeli a rar fájlokat. Este meg tudom neked nézni otthon, hogy melyiknél maradtam végül.

  Hozzászóló: 2010. október 15. péntek @ 15:58 | Állandó link
 7. donrebay

  Ok, köszönöm, majd kipróbálom, reméljük működik…

  Hozzászóló: 2010. október 15. péntek @ 19:00 | Állandó link
 8. Nemrég értem haza és megnéztem egyből a programot: http://wakaba.c3.cx/s/apps/unarchiver.html. Ezt használom mióta csak megvan a Mac-em és soha nem volt vele gondom, a fentebb írt módon simán csomagolja a rar-okat, de ha pl. Finder-ben duplán rákattintasz bármely darabra, akkor is egyből kicsomagolja.

  Hozzászóló: 2010. október 15. péntek @ 19:14 | Állandó link
 9. chicco

  Szia,
  Szeretném megkérdezni, hogy a bill.-et navigáció működik-e a Forklift-ben?! Konkrétan az enter bill. mappába történő belépése érdekelne, ill. ha van egyéb ilyen bill. akkor az melyik lehet? már kipróbáltam mindent, de valahogy csak nem megy.
  Előre is köszönöm

  Hozzászóló: 2011. január 6. csütörtök @ 20:27 | Állandó link
 10. Remélem, nem írok hülyeséget (nincs Forklift-em csak emlékezetből írom), de úgy rémlik, hogy a Forklift ilyen téren megegyezett a default pl. Finder-es navigálással. Tehát pl. nem ENTER-rel mentél be egy könyvtárba, ahogy a muCommander-ben is lehet (vagy TotalCommander-ben Win alatt), hanem a szokásos CMD+LE (belépés) illetve CMD+FEL (visszalépés egy szinten) kombinációkkal.

  Hozzászóló: 2011. január 6. csütörtök @ 23:04 | Állandó link
 11. chicco

  Igen, közben rájöttem, rendszer beállításoknál van a shortcuts… ott kellett beállítani, teljesen személyre szabható…. tetszik nagyon
  Köszönöm a válaszod

  Hozzászóló: 2011. január 6. csütörtök @ 23:07 | Állandó link
 12. JMnemonic

  Próbáljátok ki a Captain FTP -t szerintem fényévekkel veri a Total Commandert. Én már régóta használom és abszolút meg vagyok elégedve vele.

  Hozzászóló: 2011. február 19. szombat @ 14:38 | Állandó link
 13. Köszi a tippet, megnéztem. Ez FTP kliens, nem kimondottan filekezelő és így inkább a Transmit ellenfele, nem?

  Hozzászóló: 2011. február 19. szombat @ 14:49 | Állandó link
 14. Krisztian

  Sziasztok. Van egy kis gondom. Volt egy macbook air-em, és ezzel a géppel mentettem le a külső HDD-mre egy csomó adatot.
  Ezzel eddig semmi gond, csak most sajna windows alapú gépem van, és nem látja az adatokat a HDD-n. Van valami progi, amivel lehet látni windows alatt, a mac-el készitett dolgokat?

  Köszönöm a segiségeteket.

  Üdvözlettel
  Vincze Krisztián

  Hozzászóló: 2011. november 19. szombat @ 20:34 | Állandó link
 15. geeneo

  Kriszttian, a te problémádra megoldás a transmac progi. Nem nagyon vitték túlzásba az esztétikát, de végzi a dolgát. Én egyszer 50 gigát másoltam egy xp-s gépre probléma nélkül. Ingyenes, innen töltheted le:
  http://www.asy.com/scrtm.htm

  A fájlkezelőkkel kapcsolatban pedig érdemes megemlíteni a Total Findert is, ami egész egyszerűen lecseréli a gyári Findert. Én csak alap dolgokra használom, mert a Foklift győzött meg a csoportos átnevezés és merge-elés funkciókkal, de előnye, hogy gyors (lassab minimen a Forklift pattog egy ideig), és vannak tabok is rajta mint egy böngészőben (erre kell dupla katt a total commanderes nézethez), valamint egyéb kényelmi apróságok. Ugyan kezel ftp-t, de ha minden másra külön progit kell használnia az embernek akkor elég jó dolog, hogy ilyen gyors, és nem kell kitanulni a Finderhez való hasonlósága miatt.

  Hozzászóló: 2011. december 5. hétfő @ 13:16 | Állandó link
 16. Köszi a tippet (és a transmac-t sem ismertem, de legalább most már tudom, hogy erre is van megoldás).

  Azóta annyit változott nálam a dolog, hogy alapvetően Findert használok amikor a local gépen kell vmit csinálni, egyébként meg FTP-re a Transmit-t vettem meg.

  A Totalfinder tényleg jó, ki fogom próbálni újra.

  Hozzászóló: 2011. december 5. hétfő @ 14:39 | Állandó link
 17. valaki

  hello
  teljesen egyetértek nálam is alap program a tc (keresés, csoportosátnevezés,ftp, több ablak egyszerre, ez a legfontosabb nekem stb)

  újdonságot nem tudok sokat mondtani csak összegezni, jelenleg két fájkezelőt használok munkám során, vagy 20 programot próbáltam ki mig ide jutottam:

  + mucommander
  – tud több abalakot !
  – szar ftp
  – kicsit bénán de tujda azt, h a jobb oldali panel jelenjen meg a bal oldalon és fordítva (aktuális panelen kell nyomni a bill kombot)
  – nincs csoprotos átnevezés
  – bookmark, igaz csak menüből
  – billentyű leütéssel keres a fájlokban mint tc
  – ingyenes

  + disk order
  – jó ftp, még kucsos sftp-t is tud (ezt nagyon kevés program)
  – csoprotos átnevezés igaz nem úgy mint tc, h egyszerre több karaktert is (lehet én vagyok béna)
  – bookmark, nagyon jól használható
  – tabok a panelen
  – viszonylag jó kereés local (sajnos mountolt hálózati meghajtókon nem megy vmiért), ékezettel ez is bajban van néha
  – könnyű panel váltás (mint tc-ben alt F1 és alt F2)
  – f7-el üres filet is tudok létrehozni
  – billentyű leütéssel keres a fájlokban mint tc
  – fizetős, de nem drága

  sebtiben ennyi, de részletesebben is lehetne elemezni, összességében ez a két progi együtt hgasználva megközelíti a tc-t

  más:
  ftp-re ha jó megoldás kell, akkor webdirve! (fizetős) gyakorlatilag felmountoja az ftp meghajtót, így olyan lesz mintha egy másik vinyó lenne berakva a gépedbe

  sajnos mac alatt a kucsos sftp hozzáférést nem támogatja még, így én nem tudom használni, de windowson verheteteln tc kombóval

  Hozzászóló: 2012. január 30. hétfő @ 12:00 | Állandó link
 18. Köszi a részletes értékelést! :) A webdrive-hoz szólnék hozzá, mert én is használtam de nagyon rossz tapasztalatom volt vele: rendszeresen elszálltak a fájlok mentéskor, ha FTP-n dolgoztam vele. Tehát mountoltam az FTP-t, fájlokat (HTML, css, stb…) megnyitottam Textmate-tel, szerkesztettem, mentettem stb…. random időközönként a mentés nem sikerült, de ezt csak akkor vettem észre amikor már gond volt (szétesett a lap, hiányzott a CSS nagyrésze stb..)

  Emiatt gyorsan leszedtem a gépről és más megoldást kerestem.

  Hozzászóló: 2012. január 30. hétfő @ 12:15 | Állandó link
Szólj hozzá

Az emailed titok marad. A *-gal jelölt adatok megadása kötelező!

*
*