iMovie – ismertető, leírások és bemutató

Azzal kezdeném, hogy videószerkesztők terén nagy homály van a fejemben. :) Korábban sem igazán volt rá szükség, hogy ilyen jellegű programokban jobban elmélyedjek, valószínűleg ezután sem fogom napi szinten használni, ám most feladatul kaptam meg a családtól, hogy a Petiről (fiam) készült legutolsó videót dolgozzam fel, írjam ki DVD-re.

Így hát eljött az ideje, hogy jobban is utánanézzek, milyen lehetőségek vannak-e téren ha azt mondom: mac-en szeretnék videót szerkeszteni, feldolgozni.

Az már első körben világossá vált, hogy az iMac-kel együtt kaptam egy videószerkesztő programot is, mely a címben is említett “iMovie” nevet viseli. Talán megvétel után 1-2 alkalommal kipróbáltam de nem sokat foglalkoztam vele, egészen mostanáig.

Nálam a folyamat általában így néz ki, ha valamire szükségem van:

 • megnézem melyik a legjobb szoftver, melyet fórumon, blogokon ajánlanak (google)
 • megnézem, hogy van-e hozzá leírás akár magyar, akár angol nyelven (google)
 • kipróbálom, elkezdem használni.

Jelenleg ott tartok, hogy az iMovie-t sok helyen ajánlották, ingyen van (értsd nem kell most megvennem, már megvettem a géppel), valószínűleg kiszolgálja az igényeimet, úgyhogy elkezdtem anyagot keresni hozzá.

A cikk ezutáni része gyakorlatilag egy linkgyűjemény lesz, hátha valaki hozzám hasonlóan szeretne többet is megtudni róla. :)

Link: Apple – iMovie – Filmkészítés Mac számítógéppel

iMovie bemutató a hivatalos honlapon

iMovie bemutató a hivatalos honlapon

A lap az apple.com-os hivatalos oldala a szoftvernek, ahol kicsit többet is megtudhatok róla.

 • Az már biztos, hogy alap szerkesztési műveletek fognak vele menni (pl. vágás)
 • Az importálásról kicsit tartok, mert a lapon csak arról esik szó hogy lehet digitális kamerából importálni a felvételeket, de nekem még hagyományos, kis szalagos cuccom van.. no mindegy, majd megoldom valahogy, kizártnak tartom hogy egy home kategóriás program ne legyen képes ilyesmire.
 • Ami tetszik, hogy a képszerkesztésen kívül hangszerkesztő funkciót is tartalmaz, erre időnként szükség lehet.
 • A címkézés, átmenetek készítése is ígéretesen hangzik, ám a rendszerezésre pl. nekem most nem lesz szükségem, lévén se most, se később nem tervezem óriási videó gyűjtemény létrehozását. :)
 • Szó esik a lapon még 19 videó effektről is amivel feldobhatom a filmet (álomszerű jelenetet készíthetek pl). Nem vagyok benne biztos, hogy erre nekem szükségem lesz, de azért megnézem, max röhögök egyet a végén ha nagyon gagyira sikerül. :)
 • Remegő felvétel, rázkódás mértékének csökkentése – ezt szintén ígéri, biztos ki fogom próbálni és nagyon remélem, hogy működik is. Szükség lesz rá.
 • A Share/Youtube funkció hangzott még ígéretesen számomra, ha ez jól működik, biztos használni fogom időnként.

macportal.hu – iMovie cikk sorozat

iMovie cikksorozat a macportal.hu-n

iMovie cikksorozat a macportal.hu-n

A következő cikkek a macportal “Tudástár” részlegéből származik, tényleg csak ajánlani tudom őket, jók a leírások.

Link: iMovie – Alapok
Az iMovie programmal bárki látványos videókat vághat össze a nyaralás alatt rögzített videóanyagból. A folyamat nem bonyolult, de azért jól jöhet egy kis segítség….

Link: Videók felgyorsítása, lelassítása és visszafelé játszása
Az Apple videó szerkesztőjével az iMovie programmal pár kattintással lelassíthatod, felgyorsíthatod vagy visszafele is lejátszhatod a kamerával rögzített otthoni videóidat….

Link: iMovie – Videók importálása
A videók importálása az iMovieba ennél könnyebb nem is lehetne. Csak csatlakoztatod a gépet a géphez, megnyomsz pár gombot majd kisvártatva már szerkesztheted is a videókat a Maceden….

Link: iMovie – Beállítások
Mint minden programnál, az iMovie esetében is fontos tudni, hogy milyen beállítási lehetőségek vannak. Ez a tudás nem kapcsolódik szorosan a videó szerkesztéshez, de a későbbiek folyamán hasznos lehet….

Link: iMovie – Klip beállításai, remegés eltávolítása
Gyakran megesik, hogy a kocsiból valami olyat látunk, amit mindenképp szeretnénk megörökíteni. mozgás közben azonban lehetetlen tökéletes felvételt készíteni, ezért muszáj utólag javítani a videón….

Link: iMovie – Vágás és forgatás
Sokszor a videóba nem illő alakok jelennek meg? Nem szeretnéd, hogy mások is látszódjanak? Erre való a vágás!…

Link: iMovie – Hang szerkesztése
Több kamerával rögzített esemény vágása esetén előfordulhat, hogy a hang nem egyenletes. Ez könnyen korrigálható egy egyszerű normalizálással….

Remélem, hogy folytatják a srácok ezeket a leírásokat, mert nagyon hasznosak.

iMovie a youtube.com-on

Az nem egy konkrét cikk, honlap, hanem egy keresés eredménye. A youtube.com videó között. Úgy gondolom, hogy aki Mac-t használ, annak nem lehet gond az angol nyelvű tutorial, úgyhogy látogass el ide és kezd el végigkattintgatni a filmeket:

iMovie a youtube-on

iMovie a youtube-on

link: YouTube – imovie tutorial 09

iMovie guided tour videó

Ha már videó, akkor térj vissza a hivatalos honlapra és nézd meg program képességeit bemutató videót is! Különösen ajánlom a 7:34-nél látható részt, ami a kép remegéseinek utólagos eltávolítását mutatja be. Durva.

iMovie bemutató videó

iMovie bemutató videó

Link: Apple – iLife – iMovie – Guided Tour

Első körben ennyi, jó olvasgatást … ;)

6 hozzászólás
 1. Tamás

  Én csináltam egy olyan videót ahol félidőnél megfordítottam a kamerát és az állókép átment fekvőképbe. Van esély rá hogy ami fekve játszódik azt fel állítsam? Szóval a videoalanyom félidőnél átmegy vízszintesbe és azt kéne korrigálni ,hogy függőleges legyen.

  Hozzászóló: 2011. szeptember 15. csütörtök @ 22:16 | Állandó link
 2. Sajnos erre nincs ötletem, ennyire nem másztam bele a program rejtelmeibe.

  Hozzászóló: 2011. szeptember 15. csütörtök @ 22:36 | Állandó link
 3. eni

  szia!bocsi,h zavarlak,de nekem olyan problémám van,h az iMovie videoban nincs szinkronban a hang a képpel,és egyszerűen nem tudom megoldani és erre a problémára nem is találok megoldást a neten.van ahol a hang siet,és van ahol késik.köszi!

  Hozzászóló: 2011. december 28. szerda @ 23:55 | Állandó link
 4. Feri

  Szia Tamás! Ha még nem oldódott meg a problémád akkor lehet, hogy tudok segíteni. Amikor lejátszod a kérdéses videót kattints rá a középen lévő menűsorban található szőgletes ikonra és a videó ablak tetején, középen, két nyílvessző fog megjelenni (egyik jobbra, másik ballra mutat) és ezekkel a nyílvesszőkkel tudod jobbra vagy ballra forgatni a képet. Kivánok neked sok sikert a továbbiakban.

  Hozzászóló: 2012. február 18. szombat @ 19:39 | Állandó link
 5. Feri

  Sziasztok. Egy olyan problémába ütköztem az iMovie használata közben, hogy nem játszik le bizonyos videókat és a kép kockákat is összenyomja ezeknél a videóknál. Ha bárkinek van ötlete, hogy hogyan lehet ezt kezelni akkor szívesen fogadok minden jótanácsot.
  Előre is köszönöm válaszotokat.

  Hozzászóló: 2012. február 18. szombat @ 19:54 | Állandó link
 6. hugoka

  Segítséget kérek. Én már az első lépésnél elakadtam. Nem kameráról akarok importálni, hanem DVD-ről. De erre vonatkozóan nem találtam semmilyen eligazítást. Viszont nem hajlandó áthúzni a nyersanyagot, amit majd vágni szeretnék. Van valakinek ötlete?

  Hozzászóló: 2012. szeptember 29. szombat @ 11:52 | Állandó link
Szólj hozzá

Az emailed titok marad. A *-gal jelölt adatok megadása kötelező!

*
*