Garmin GPS és az OS X – geocaching

Szeretünk kirándulni. Pár éve egy kedves ismerősünk kezében láttunk elöször GPS-t és valamilyen ládákat keresett. Csatlakoztunk, megszerettük, bolonddá váltunk. Beszereztünk egy Garmin GPS60-st, mert az elég nekünk, nem kell térkép, meg miegymás, hiszen úgy mindenki tud :)

GPS60

Mivel a GPS60-as egy térkép nélküli eszköz, így a RoadTrip nevű program kell nekem. (A többi alkalmazás a térképpel rendelkező GPS-ekhez használható.)
A RoadTrip program letölthető innen http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=4332

Letöltés után szokásos módon kell telepíteni a programot. Ha a számítógép magyar nyelvet preferálja, akkor a program magyarul szól hozzánk. Ez nagyon pozitív lépés a Garmintól. Alapesetben US Basemap v2 nevű térkép van a programban.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 1.

Persze ez nekünk nem elegendő, hiszen ennél több információra van szükségünk a ládák kereséséhez. A legjobb (és leg költségkímélőbb – ingyenes) megoldás a turistautak.hu térképe, ami ez esetben is használható.

Ehhez a művelethez azonban szülségünk lesz egy olyan számítógépre, amin Windows fut. (természetesen MAC-en az emulátor is megoldás) Sőt, előfeltétel, hogy ezen a gépen telepítve legyen a Garmin MapSource. Ezek után telepítsük a turistautak legfrissebb térképét.

A letöltéséhez látogassunk el a www.turistautak.hu oldalra. Be kell jelentkeznünk, amit a geocaching.hu oldalon végzett regisztrációval is megtehetünk. A főoldalon válasszuk a GARMIN ikont. A következő oldalon pedig a listából érdemes a legrészletesebb térképet választani, annak is a telepítőjét (legfelső eleme a táblázatnak). Futtassuk a letöltött exe-t.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 2.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 2.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 3.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 3.

A Windows-os gépen töltsük le a MapConverter nevű programot. Telepítés után a program felismeri a gépen lévő térképeket és konvertálja azt a megadott mappába (Érdemes a hálózatunkon megosztott mappát megadni neki, mert akkor a másolgatást spóroljuk meg. Ha nincs hálózatban a MAC és a Windows-os gép, akkor pendrive vagy CD-re lesz szükségünk). Az elkészült térkép kiterjesztése .gmapi lesz.

Másoljuk át az elkészített térképet a MAC-re. Telepítéséhez a MapManager alkalmazást kell használnunk, amit innen tölthetünk le:
MapManager program letöltése a garmin.com oldalról

Ezt követően keressük meg az átalakított térképet a Finder-ben. Elindítva egy kérdést tesz fel nekünk a MapManager. Bátran telepítsük a térképet!
Ha mindent jól csináltunk, akkor a RoadTrip újraindítását követően a jobb sarok legördülő menüjében megtaláljuk a turistautak.hu térképét is.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 4.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 4.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 5.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 5.

Alap esetben a programban közepes részletesség van beállítva, ezt nyugodtan fel lehet tolni a + jel irányába, ilyenkor minden térképinformáció megjelenik. (képernyő jobb széle)

Nincs más dolgunk, mint a térképre adatot is rávinni, azaz a geoládákat feltölteni.
Ennek előfeltétele, hogy letöltsük a geocaching.hu oldalról az adatbázist. Részletes szűrő rendelkezésre, így tényleg azt tölthetjük le, amire csak szükségünk van. Figyeljünk arra, hogy a formátum kiválasztásánál a “MapSource V3” típust válasszuk.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 6.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 6.

Visszatérve a RoadTrip-hez File/Importálás menüben kiválasztjuk a letöltött (alapesetben cache.gdb) file-t és beolvastatjuk a programmal. Ekkor a térképen megjelenik a kívánt adathalmaz, nagyon látványos ikonokkal. (Ahogy látszik, van még mit megkeresnünk)

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 7.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 7.

Nem maradt más hátra, mint munkánk gyümölcsét feltölteni a GPS-re. Amint a készüléket rádugjuk az USB kábelével a MAC-re, rögtön megjelenik a RoadTrip bal felső sarkában.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 8.

Garmin GPS geocaching - OS X Mac - 8.

A mellette lévő Küldés/Fogadás gombokkal a kívánt irányba indíthatjuk az adatfolyamot.

Amennyiben elakadsz a telepítés vagy a használat során, bátran keress a geocaching[kukac]zalan[pont]co[pont]hu címen!

Zazi

3 hozzászólás
 1. Szuper írás! Be is tettem a http://garmin.lap.hu oldalra a http://garmin.lap.hu/tudastar_egyeb/24044056 dobozba. Köszi! :o)

  Hozzászóló: 2010. május 17. hétfő @ 14:12 | Állandó link
 2. Zazi

  Én is köszi :-)

  Hozzászóló: 2010. május 17. hétfő @ 16:01 | Állandó link
 3. Andy

  Nagyon szépen köszönöm a leírást, nagyon sokat segített!

  Hozzászóló: 2012. december 31. hétfő @ 14:01 | Állandó link
Szólj hozzá

Az emailed titok marad. A *-gal jelölt adatok megadása kötelező!

*
*