Helyesírás-ellenőrző szótár telepítése Mac OS X-re

A következő bejegyzés eredetileg a Plastik.hu weblapon jelent meg.

A magyar helyesírás ellenőrzés OS X alatt témában volt egy korábbi bejegyzésem itt: Magyar helyesírás OS X alatt, de Józsi ennél sokkal jobban írta meg a bejegyzést, úgyhogy mindenképp ajánlom.

Tavaly szeptemberben már írtam egy, tartalmát tekintve best-of-show kategóriás posztot arról, hogyan telepíthetjük fel a Szabad magyar szótár (Magyarispell) adatbázisát Snow Leopard alá, aminek segítségével valós időben ellenőrizhetjük minden Cocoa programban a beírt szöveget. (Ahogy írom ezt a posztot, szintén piros betűvel húzza alá a nem ismert szavakat.)

Most azért vettem újra elő a témát, mert azóta, bevallom, nem frissítettem szótárat én sem, viszont idő közben három új release is megtörtént, sőt, ma már az 1.6.1-es változat telepíthető. A változások:

– új szavak, például: “melegfelvonulás, mém, MR2, narratíva, netbook, Obama, offshore, madarászat, madzsong, maflás, magyarigazolvány, nyuszkó, önironikus, összvonalas, plazmon, rokonul, sms-ezik”, illetve ezek mellett a korábban általam is észrevételezett ‘blogol-’ is bekerült (sajnos a ‘blogger’, és a ‘förmver’ még mindig nem)

– unicode-os szavak: “µl (mikroliter), µg (mikrogramm), µV (mikrovolt)”

– ligatúra támogatás (remélem ez mac-en is megy): “Az ff, fi, fl, ffi, ffl karaktersorozatokat tartalmazó szavak mostantól unicode-os f-ligatúrákkal is felismerésre kerülnek”

A telepítés nem különösebben bonyolult (de nem ajánlott az OS X-es telepítő csomagot tőlük feltenni, mert abban csak a régi, 1.4-es szótár van):

1. töltsük le az 1.6.1 csomagot: hu_HU-1.6.1.tar.gz

2. helyezzük el a két hu_HU nevű állományt a merevlemezünk /Library/Spelling mappájában

3. győződjünk meg arról, hogy a “System Preferences – Language & Text – Text – Spelling részben” a “Magyar (Library)” opció van a legfelül

Innentől kezdve minden Cocoás program képes lesz helyesírást ellenőrizni magyarul, sőt, bekattintható egyszerűen az is, hogy gépelés közben is láthatóak legyenek a hibák az “Edit – Spelling and Grammar – Check Spelling While Typing” opcióval.

Mi kell még?

A weblap sajnos nem kínál RSS feedet a változtatásokról, viszont a SourceForge megfelelő mappáját követni tudjuk! Kiguberáltam a feed pontos címét a release mappához, tehát ezt követve azonnal értesülünk a szótár újabb változatairól: magyar helyesírás ellenőrző

Igaz, hogy kézzel sem túl bonyolult, de nagyon jó lenne, ha lenne Mac-es telepítője a legfrissebb csomagnak minden kiadás után, mint a tools.csokolade.hu címen gyűjtött Unixos csomagoknak, amik, FYI, napra pontosak. A telepítő tartalmazná a nyersanyagot és egyszerűen bemásolná őket a helyükre, valamint kérésre elhelyezné a Text lista tetején a megfelelő bejegyzést. Ha valaki összedobja és vállalja a frissítését, örömmel meghosztolnám, vagy linkelnék rá!

Akinek szüksége lenne installerre, vagy hasznosnak gondolja a posztot, nyomjon egy lájkot a bejegyzésre a cím alatt, lássuk, mennyire népszerű a téma, thanks!

Egy hozzászólás
  1. Van tapasztalat arról, hogy a helyesírás ellenőrzést Mac-en hogyan lehet aktiválni a Word-ben a magyar Word for Mac licenc megvásárlása nélkül? (én egy német verziót vásároltam) Van egyáltalán magyar helyesírásellenőrzés a Word for Mac 2011-es verziójához? A microsoft oldalán nem találok semmit (akár meg is vásárolnám, de Gates-ék láthatólag még fel sem kínálják)

    Hozzászóló: 2012. január 24. kedd @ 15:56 | Állandó link
Szólj hozzá

Az emailed titok marad. A *-gal jelölt adatok megadása kötelező!

*
*