Texteditor programok Mac-re

Ha létezik olyan, hogy szoftver fétis, akkor nekem a szövegszerkesztő programok a gyengéim … más típusú szoftverek esetében évekig jól elvagyok a választott programmal, nem keresek másikat, de a szövegszerkesztő programokkal nem így vagyok.

Itt megvan a biztos alap (az az 1-2 szoftver, ami mindig minden gépemen fent van), de azokon túl imádok újakat felfedezni, próbálgatni.

Épp ezért mindig figyelemmel kísérem, hogy a témában milyen újdonságok jelennek meg, mely frissítések jönnek ki, kik mire esküsznek stb….

Most egy a mac.appstorm.net oldalon zajló szavazás eredményét tenném közre itt is. Összesen 10 opcióra lehetett voksolni és 2111 szavazat eredményét mutatja az alábbi grafikon:

texteditor os x

Az eredmény szerintem nem meglepő. A Textmate nemhiába vezet, remek program és annak ellenére is a no1, hogy fizetős alkalmazás.

Utána jön a TextEdit, ami ugyebár ingyenes majd nem sokkal mögötte jön a Coda, ami megint csak egy igazán hasznos program, megérdemelten foglalja el a 3. helyet.

Megnéztem, hogy a osx.iusethis.com oldal eredményei alapján hogyan alakulna ez a toplista.

OS X texteditor programok

TextMate továbbra is vezet (elég fölényesen), TexEdit maradt a 2. helyen. A TextWranger és a Coda helyet cserélt, a Smultron és a WriteRoom viszont feljebb jött.

Nagyjából ennyi, óriási következtetéseket nem akarok és szerintem nem is lehet levonni a 2 grafikon alapján. Talán csak annyit mondanék még hozzá, hogy a grafikonok is megerősítik azt a tanácsomat, hogy ha jó texteditor programot akarsz Mac-re, akkor a TextMate-t próbáld ki, ha meg nem szeretnél fizetni érte, javaslom a TextWrangler-t.

7 hozzászólás
 1. Geri

  En meg csak most leptem be a Mac vilagaba, es a fentiek kozul csak a TextMate-et probaltam, de eddig bevalt. ami nekem ertekesse teszi, hogy konnyu tovabbfejleszteni bundle- segitsegevel.

  Hozzászóló: 2011. április 27. szerda @ 13:19 | Állandó link
 2. Milyen gépen dolgozol?

  Hozzászóló: 2011. április 27. szerda @ 14:12 | Állandó link
 3. Geri

  melohelyen sajnos meg Win-esen, de otthonra vettem egy uj MacbookPro-t. regota szemezgetek vele, es az iphone+cocoa fejlesztest is ki akarom mar egy ideje probalni, ugyhogy raszantam magam a mac vasarlasra. eddig nagyon pozitiv a tapasztalat. a sebesseg iszonyat, pedig nem SSD-vel vettem, a design csodas, a trackpad teljesen kivaltja az egeret, stb.

  Hozzászóló: 2011. április 27. szerda @ 15:02 | Állandó link
 4. jEdit. Bevált és ingyenes. A karakterkódolásokat jól kezeli, a programozási nyelvek túlnyomó többségét színezi jól. Gyors és FTP/SFTP kapcsolaton keresztül is szerkeszthetőek vele a fájlok. Automatizálható makrókkal és több szerkesztési módban képes dolgozni. Pluginekkel lehet testreszabni.

  Hozzászóló: 2011. augusztus 16. kedd @ 22:49 | Állandó link
 5. jEdit tényleg jó, igaz utoljára még Ubuntu alatt használtam, de a neve megmaradt bennem, mert ez volt az egyik kedvencem linux alatt. Utána még win alatt is használtam egy ideig.

  Hozzászóló: 2011. augusztus 16. kedd @ 22:57 | Állandó link
 6. Nemreg valtottam Textmate-rol a Sublime Text 2-re. Eddig jobbnak tunik mint a Textmate, ugyhogy ajanlom mindenkinek hogy probalja ki. Ingyenes probaverzioja is van.

  Hozzászóló: 2012. október 14. vasárnap @ 16:06 | Állandó link
 7. Én is csak jókat hallottam róla mindenhol, de már annyira megszoktam a Textmate-t (még a 2.x-re sem váltottam) hogy igazából nem láttam, miért “kéne” átállnom a Sublime Text-re. Hozzá kell tennem hogy kódolásra aktívan nagyon ritkán használom, inkább általános szövegszerkesztő manapság és mindenre ezt nyitom, ha gépelni kell.

  Hozzászóló: 2012. október 14. vasárnap @ 16:34 | Állandó link
Szólj hozzá

Az emailed titok marad. A *-gal jelölt adatok megadása kötelező!

*
*