iWeb SEO Tool

Ha bárki is megnézte a blogomat vagy akár a tutorial.hu lapomat, sejtheti, hogy sem a honlapkészítés, sem pedig SEO (keresőoptimalizálás) nem áll távol tőlem.

Épp ezért gondolom nem meglepő, hogy megnéztem a mac-kel kapott iWeb programot is, mit tud, mit lehet kihozni belőle… kényelmes, egyszerű, de persze nagyon messze áll attól a testreszabhatóságtól (kód terén), amit én megszoktam – lévén kézzel írom a kódokat a hétköznapi életben. :)

No de a lényeg … nem én vagyok a program célcsoportja. Ennek ellenére azt mondom, hogy igen jó szolgálatot tehet azoknak a felhasználóknak, akik csak publikálni szeretnének a neten pár dolgot, 1-1 fényképet vagy fényképalbumot, esteleg magukról írnának valamit (nem blog, csak amolyan bemutatkozó oldal).

Mivel a SEO ma már igen fontos, így fontosnak tartom bemutatni az alábbi kis ingyenes programot, mely az iWeb program keresőoptimalizálás terén mutatott hiányosságait igyekszik kicsit korrigálni.

iWeb SEO Tool

iWeb SEO Tool honlapja

Honlap: Top Search Engine Rankings for Your iWeb Website | iWeb SEO Tool for Mac OS X

Most nagyon nincs értelme belemélyedni abba, hogy a keresőoptimalizálás során milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy az on-site optimalizálás rendben legyen … fogadd el pls, hogy az alábbi – a program által is javasolt – adatokkal érdemes feltölteni a honlapodat (megfelelő módon)

Ha feltelepítetted a programot, akkor indítás után az alábbi mezőket kell kitölteni:

iWeb SEO Tool - header kód

Header code: olyan kódrészleteket rakhatsz ide, melyeket a HEAD részen belül szeretnél tudni. Pl. hogy egyet mondjak: ide kell másolni a Google Webmester Eszközök ellenőrző kódját is (verification URL)

Footer code: ha még szeretnél valamit a lábrészbe írni, itt megteheted.

iWeb SEO Tool - title tag

Title tag: nagyon fontos, mert ez fog látszódni a Google találati listákon mint a honlapod címe illetve egy igen fontos tényező a helyezések alakításakor is a Google számára. Igyekezz 70 karakternél nem többet írni.

iWeb SEO Tool - meta adatok

Meta tags: a felső mezőbe lehet írni a honlap leírását (description) – teljes egész mondatokat, nem kulcsszavak halmozására való

A lentebbi mezőbe pedig (keywords) jöhetnek a kulcsszavak, melyek meghatározzák és jellemzik a lapod tartalmát, mondanivalóját és amik szerepelnek a szövegben is. Nagyságrendileg egy 5-10 kulcsszóban gondolkozz.

iWeb SEO Tool - képek

Images: a képek ALT tartalmát határozhatod meg itt. Mindenhez képhez írd le, hogy mit tartalmaz, mi van a fotón.

iWeb SEO Tool - egyedi meta adatok

Custom Meta Tags: egyedi meta tagok, ha úgy gondolod vmi fontosat még hozzá kell tenned a laphoz. Ez a rész szintén a HEAD-en belül jelenik meg és pl. lehet 1-1 statrendszer kódja, melyet itt kell megadni, vagy lehet a author infó stb…

Nagyjából ennyit tud a program, úgy gondolom ezek igen fontos részek, ha publikálsz a neten. Persze azt senki ne várja, hogy ettől aztán TOP1 lesz 2 napon belül, de mondjuk úgy, hogy laikusként ez az amit megtehetsz a lapodért és amihez még nem igazán kell óriási szakértelem.

Az iWeb óriási erőssége a sablonokból pár perc alatt (de szó szerint) felhúzható és publikálható honlap – van, hogy ennyinél nincs többre szükség.

Sok sikert a honlapodhoz!

4 hozzászólás
 1. Kohi

  Tök jó ez a cikk, pont ilyet kerestem! A seo tool-t már régebben letöltöttem, csak nem tudtam miként kell használni. Most már naggyából ok, de van még egy kérdésem: Mi az a google webmester eszközök ellenőrző kódja? Csak egy megjegyzés, ha kitöltöttél volna egy mintát és azt rakod fel, akkor az olyan suták is tök jól boldogúlnának mint én! Ha válaszolnál a kérdésemre megköszönném!

  Hozzászóló: 2011. május 11. szerda @ 12:31 | Állandó link
 2. Szia Kohi,
  a Google Webmester Eszközök (Google Webmaster Tools) egy a Google által biztosított szolgáltatás a webmesterek számára, hogy lapjuk több fontos infót is megkapjanak. Pl. hogy voltak-e feltérképezési hibák, honnan vannak a backlinkjeik, milyen kifejezésekre hol és hogy szerepelnek a keresőben, rendben működik-e a sitemap.xml stb… minden elmondani sajnos nem tudok, ez külön blog lenne, de utána tudsz keresni a neten ezeknek.

  https://www.google.com/webmasters/tools/

  Itt érhető el ez a szolgáltatás.

  A kód – amit említettem a cikkben is – arra szolgál, hogy a lapodon elhelyezd (a google generálja a számodra) és ezzel igazold, hogy igen, a tiéd a lap. Ennek az elhelyezésnek az egyik módja az, hogy pl. a head-be bemásolsz egy ilyen sort:

  < meta name="google-site-verification" content="HjwGWDewjswjy0ojLZXrGjeehAsaF0qFAuYwEerweFIM" / >

  Ezt a sort e program esetében ide kell bemásolni: Header code

  Remélem tudtam ezzel segíteni, sajnos pár mondatban elég nehéz elmagyarázni 1-1 ilyen dolgot, mert 10 másik kérdést vet fel.

  Hozzászóló: 2011. május 11. szerda @ 13:17 | Állandó link
 3. Remek leiras. Esetleg tudnank beszelni valahogy? Skype, mail vagy valamilyen formaban. Lenne par kerdesem es szerintem te vagy az aki vegre tudna valaszolni! :))
  Koszonom elore is :))

  mail: nono1994007@me.com

  Hozzászóló: 2011. október 24. hétfő @ 17:25 | Állandó link
 4. Szia!

  Nekem egyetlen kérdésem lenne, hogy hogyan tudom betölteni ebbe a programba az oldalt, amit publikáltam iWebbel? Saját FTP-n fut az oldal, nem találtam sehol a beállításokat.

  Köszi előre is!

  Hozzászóló: 2012. március 14. szerda @ 13:38 | Állandó link
Szólj hozzá

Az emailed titok marad. A *-gal jelölt adatok megadása kötelező!

*
*